Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method runPHP::DetermineAllEvaldPosts() should not be called statically in /customers/4/2/4/junkfoodjunkie.no/httpd.www/wp-includes/plugin.php on line 496

Oct 28 2008

Definisjonen på barn

Postet kl.: 12:51 - med følgende tema: observasjoner,sex

 
Strict Standards: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, non-static method runPHP::EvalContent() should not be called statically in /customers/4/2/4/junkfoodjunkie.no/httpd.www/wp-includes/plugin.php on line 213

Jeg kom over dette innlegget til Maria Mytterist i dag. Hun skriver da om bloggposten til “Mannebloggen” der han (dette er presumptivt en han) skriver om hvor hot Miley Cyrus er. Miley Cyrus er da jenten som spiller Hannah Montana i den populære serien, og er rangert ganske høyt på listen over verdens mektigste kjendiser.

Mytteristen er indignert. Mener dette er en blogger hun omtrent ønsker å spy på. Hvorfor? Fordi Miley Cyrus er 15 år (okei, 15 år og litt over 11 måneder, men det er visst i denne sammenhengen besides the point). Hun mener at det å poste bilder (okei, link til bilder) av Miley der hun bl.a. poserer i bikini etc. er forkastelig – vel, Mytteristen – de bildene det linkes til er bilder Miley har lagt ut selv på MySpace. Okei? De fleste fjortissjenter har bilder som dette, eller med enda mer hud. Vi tar et par eksempler av de nevnte bildene med her, likegodt, siden vi ikke er redd for å verken provosere eller være politisk ukorrekt:
Miley Cyrus - MySpacebilde - fjortissbildeMiley Cyrus - MySpacebilde - fjortissbilde
Miley Cyrus - MySpacebilde - posere i sengenMiley Cyrus - MySpacebilde - posere i sengen
Miley Cyrus i rød kjole - 15 år og barn, ja...Miley Cyrus i rød kjole - 15 år og barn, ja...

Dette er jo typiske fjortissbilder alle sammen. Og jeg kan godt skjønne at enkelte finner henne “hot”, selv om hun ikke er helt i min gate. Hadde dette vært i Danmark, så hadde damen allerede vært “lovlig vilt”.

Jeg vil gjerne få lov å si at jeg ikke oppfordrer til seksuell omgang med mindreårige her – jeg bare sier at det å fremstille seg selv på den måten Miley gjør, neppe gjør henne til et “barn”. Som f.eks. de mye omtalte bildene på forsiden av Variety – de var, etter hennes eget utsagn, hennes eget valg. Det betyr at hun er bevisst på hva hun gjør, og velger å fremstille seg på den måten. Jeg våger å komme med påstanden at Miley Cyrus langt i fra er et barn, og at barn, ifølge min definisjon, er unge mennesker med et visst nivå av uskyld igjen – jeg snakker ikke om at de har hatt sex eller ikke – bare at de velger å fremstille seg som nettopp barn, og ikke unge voksne. Dersom de velger det siste, så er de ikke lenger “barn” – de forsøker i alle fall å unngå å være det. Da kan de risikere noen ubehagelige situasjoner som følge av det.

Så kan man så klart diskutere om “barn” er bevisst sine egne handlinger, og klar over konsekvensene – ja, jeg vil i stor grad påstå at de er det. Barn av idag vokser opp med en helt annen medievirkelighet enn vår generasjon gjorde – de har tilgang på utrolige mengder informasjon døgnet rundt, og vi har skylapper om vi ikke skjønner at dette påvirker barn på mange måter. Bl.a. at unger i dag blir fortere voksne (eller, kanskje mer korrekt, har et ønske om å bli “voksen”) enn vi gjorde. I dag går fjortissene rundt på ungdomsskolen med make-up, snakker om klær, bruker timer foran speilet, guttene trener for å bygge muskler etc. – selvsagt var det en del av dette også da jeg gikk på skolen, men det var ikke normen – det var mer de litt sære som konsentrerte om slikt. Da jeg begynte på ungdomsskolen lekte vi fremdeles tikken i friminuttene, selv om vi sluttet med det da vi begynte i 8nde klasse ;)

Ungdom i dag er ikke uskyldige på samme måten som vi var det – eller de mister den uskylden i alle fall noe før.

Jeg ser ikke på posten til Mannebloggen som litt provoserende engang, eller for den del som noe kritikkverdig – jeg ser på det som et uttrykk for hvordan vår kultur seksualiserer “barn” (ungdom) litt før tiden – og det er for det meste et medieskapt bilde. Ikke det at menn ikke sikler på unge jenter, for all del, men om jenta er 15 år og 11 måneder, eller fylte 16 år i går – har det noen praktisk betydning, bortsett fra i selve lovverket? Jeg tviler.

Tags: , , , , , , , , , ,

10 kommentarer Fatal error: Call to undefined function the_flattr_permalink() in /customers/4/2/4/junkfoodjunkie.no/httpd.www/wp-content/themes/justfiery/single.php on line 30