Dec 1 2008

Filmsnobberi

Postet kl.: 09:24 - med følgende tema: kunst,underholdning

 

I en kronikk i Dagbladet 01.12.08 skriver skuespillerstudent Espen Klouman Høiner at norsk film av i dag omtrent har utspilt sin rolle som kunstnerisk medium, og kun går for de lettvinte løsningene. Han mener at ingen internasjonalt interesserer seg for norsk film, og at norsk film i stor grad ikke blir tatt med på de store internasjonale filmfestivalene, og dermed heller ikke får oppmerksomhet for sin eventuelle kunstneriske verdi.

Greit nok, det, men uttalelser nedover i artikkelen viser et utrolig snobberi i forhold til film. Hva er det som gjør en film bra? Mange (inkludert filmskaperne og distribusjonsselskapene) vil nok svare “dersom mange går og ser filmen, så er den bra”. Og norsk film har en av sine beste perioder – norsk film går så det suser, og tjener godt med penger rundt om på landets kinoer. Også DVD-salget av norsk film har tatt seg godt opp ettersom de populære filmene blir gitt ut.

Som eksempler på filmer fra 2008 som “feiger ut”, og velger lettvinte kommeriselle løsninger fremfor å være tro mot det kunstneriske begrepet velger Høiner ut “Lønsj“, “de USYNLIGE” og “De gales hus” – alle filmer som har fått bra mottagelser da de kom, og som også har fått gode skussmål fra kritikere og presse. Jeg har dessverre ikke sett noen av disse – jeg ser ikke så mye norsk film, rett og slett fordi jeg går for fort lei Norges noe snevre utvalg av skuespillere – det blir en tendens til at minst en av de “store” spiller i hver bidige film – og jeg er grundig lei fjeset til Joner nå.

Uansett – begrunnelsen han gir til hver film er rett og slett at de baserer seg på klisjeer, glir over i melodramatikk, mangler visjon og i det store og hele spiller fallitt mot det kunstneriske begrep. Det jeg lurer på er hvorfor det kunstneriske er så veldig viktig? Joda, for all del – jeg skjønner at Høiner vil at all film skal kunne omtales med bevingede ord og vinne førsteprisen i Cannes. Men jeg tviler på at de fleste som lager film for å leve av det ønsker det samme – det er sjelden filmene som kan skilte med priser fra store festivaler gjør det økonomisk bra – ofte er de for snevre for den “gemene hop”, eller de er obskure (som f.eks. en film fra Norge, hvor vi snakker rart og har isbjørner i gatene) og for fjernt fra det publikums hverdag er lik.

Kunstnerfilmer er flott. Enkelte av dem er stor filmkunst. Det samme kan sies om publikumsfavoritter på kino – enkelte av disse er også stor filmkunst, eller i det minste en stor orgie i effekter og CGI. Uten at det betyr at filmen er mindre verdt som film. Den blir bare mindre verdt for de filmsnobbene som reiser til Cannes hvert år for å få med seg kunstfilmene, og som ikke ser at det like gjerne kan være den filmen som får folk til å gå mann av huse for å se på film som er “kunst”. Jeg tviler vel på at “Sex and the City” og “Mamma Mia” vinner så mange filmfestivalpriser – men populære er de, uten tvil!


 

Tags: , , , , ,

5 kommentarer Blogglisten Add to Technorati Favorites

 
 


5 kommentarer hittil

 1. Bjørn Stærk December 1st, 2008 12:57

  Kunsteliten forsøker å iblant å tilrane seg filmen. Det finnes God Film, og god film er ikke nødvendigvis alltid populær, men den er heller ikke nødvendigvis kunstfilm. Det er ikke noe galt med kunstfilm som sådan, men sjangeren tiltrekker seg ofte dårlige regissører.

  De aller største regissørene laget sjelden kunstfilm, de siktet høyere. Og mange av de beste filmopplevelsene jeg har hatt i det siste har vært med “B-filmer”: Kill Buljo, The Masque of the Red Death, og The Wizard of Gore (2008). Det er ofte i de “dårlige” filmene villigheten til å eksperimentere er størst, på en måte som faktisk tilføyer filmmediet noe.

  Bjørn Stærks siste ytring: Sweet, bland and uplifting

 2. Ole Ås December 2nd, 2008 01:45

  Sånn jeg leste kronikken handlet den ikke om kunstfilm vs. film med publikumsappell, men heller om at norsk film ikke holder mål. Er det for eksempel noen som mener at norsk film er på nivå med svensk og dansk film?

  At norsk film får god omtale i Norge er omtrent som å få ros fra mamma – ikke akkurat partisk.

 3. PoPSiCLe December 2nd, 2008 13:20

  Tja. Jeg leste den som at den (som i norsk film) ikke hadde kunstneriske kvaliteter på høyde med de som vant festivaler rundt om i den ganske verden.

  Det er ikke nødvendigvis samme ting. Dog, norsk film har vel ikke det store potensiale i utlandet. Heller ikke danske eller svenske filmer gjør det stort utenfor landenes grenser, med enkelte unntak (som ofte baserer seg på navnene til regissøren).

  Uansett – dersom du mener norsk film ikke holder mål i forhold til svensk og dansk film, så er jeg ikke lenger enig. Jeg mener norsk film har blomstret det siste tiåret, og at vi har levert ganske mye bra. Danskene er flinke, veldig flinke, det skal de ha, men jeg synes egentlig ikke norsk film lenger har noe å skamme seg over i forhold.

 4. Bjørn Stærk December 2nd, 2008 16:23

  “Norge vs land X”-vinklingen gir lite mening. Filmer er jevnt over dårlige, så hva forteller det oss at den gjennomsnittlige norske filmen er like god som den gjennomsnittlige svenske filmen?

  Vi må ha ordentlige standarder. Og etter de standardene faller nesten alt av norsk film til kort. Det er ikke noe merkelig eller flaut i det, når vi er et lite land, men det perspektivet bør være med. Filmskapere må tørre å sikte høyt – og da mener jeg filmhøyt, ikke kunsthøyt.

  Bjørn Stærks siste ytring: Sweet, bland and uplifting

 5. tore severin netland December 6th, 2008 11:24

  En kan jo snu det på hodet og spørre seg hvor mange filmer vi får se på norsk fjernsyn utenom amerikanske og engelske. Fransk, spansk, tysk, italiensk film har meget magre vilkår i norsk fjernsyn. De heldigste får komme til en av våre festivaler og spesialprogrammer og nå få får kinolansering. Så uansett land, en bra film.
  I Norge trenger en film å gå bra for å tjene inn ege somnkapitalen. Men vi trenger en mer eksperimenterende

Legg igjen en kommentar

Dersom du skal komme med tilsvar på en kommentar, så går det an å trykke på "Svar på denne kommentaren"-linken under kommentaren du skal svare på - det gjør at ditt svar kommer direkte under kommentaren du svarer på, i en tråd, noe som gjør det enklere å følge med på diskusjonen.

CommentLuv badge

Arkiv


Kategorier


Link it up!


PS! I Blog You!


WP-plugins