Nov 18 2008

Gradert sitatrett? NRK vs. Gørild Mauseth

Postet kl.: 17:36 - med følgende tema: kunst,observasjoner,sex,underholdning

 

Gørild Mauseth - angrende skuespiller © Henning LillegårdGørild Mauseth - angrende skuespiller
Foto: © Henning Lillegård

Som mange nok har fått med seg, så viste NRK et klipp fra filmenBrent av Frost“, der Gørild Mauseth har sex med Stig Henrik Hoff. Dette mener altså Gørild Mauseth at blir fullstendig feil, siden hun har en klausul i sin kontrakt der det står at scenen ikke skulle brukes isolert, og i andre sammenhenger – det Mauseth tydeligvis ikke forstår er at den kontrakten er en avtale mellom henne og filmskaperen/filmselskapet, og ikke har noe som helst med hvordan andre velger å bruke klipp fra filmen.

NRK er i sin fulle rett til å dra frem begrepet om “sitatrett” her – de har vist et kort klipp fra filmen, som en illustrasjon når parodien i “Kill Buljo” ble omtalt. Det er overhodet ikke noe uetisk i at NRK viser dette, og jeg skjønner ærlig talt ikke reaksjonen til Mauseth.

I en oppdatering hos Dagbladet kommer det frem at NRK faktisk ikke hadde tilgang til hele scenen opprinnelig, men kjøpte et eksemplar på VHS fra Filmens Hus for å kunne vise hele innslaget. Vel, takk til NRK – og spørsmålet blir jo nesten – hvorfor kommer ikke slike klassikere på DVD?

Hun hevder hun opplevde et mediastyr uten like, og ble tvunget til å takke nei til bl.a. en teaterrolle på bakgrunn av at scenen ble vist.

Kjære Mauseth – den scenen er fritt tilgjengelig i filmen du selv gikk med på å ta en rolle i. Det var du som sa ja til å utføre scenen, det var du som burde tenkt deg om en gang til om dette er måten du reagerer på at scenen vises frem. Joda, jeg kan være med på at scenen nok kan oppleves på feil måte sett uten sammenheng med resten av filmen den var en del av. Men jeg skjønner ærlig talt ikke hvor dårlige nerver disse skuespillerne har. Kanskje du har valgt feil yrke, Mauseth?

Det er ikke slik at vi skuespillere våger alt i verden. For å våge og gjøre alt det vi gjør, må vi noen ganger ha beskyttelse

Gørild Mauseth

Du glemte å legge til “mot oss selv”, på slutten der, Mauseth.

Beklager, men jeg ser ikke problemet. Jeg tror til og med at saken kun har fått så mye oppmerksomhet pga. reaksjonen til Mauseth, og at dette bare hadde dødd hen om saken ikke hadde blitt noen sak. De fleste har vel i en eller annen form hørt om denne scenen, selv om de færreste har sett filmen.

Det å kreve erstatning fra NRK i denne saken, på bakgrunn av at medieoppstyret har gjort at hun ble syk og måtte si fra seg roller, det blir på grensen til parodisk. Skal man nå kunne kreve at man tar hensyn til spesielle ønsker i forbindelse med film og andre media, der utøveren kan ta forbehold om hvilke deler som kan brukes som f.eks. sitater i andre sammenhenger? Interessant forslag, men fullstendig på jordet, både juridisk og moralsk.

Stig Henrik Hoff stiller seg bak Mauseth, og sier at NRK kunne vist litt mer tilbakeholdenhet, f.eks. ved å klippe scenen litt tidligere, for å unngå at Mauseth ble vist helt naken på TV. Velvel, jeg ser fremdeles ikke problemet, men man skal vel støtte opp om kollegaer.

Edit: Ikke bare det – nå viser det seg at Mauseth frykter at hun aldri får jobbe for NRK igjen, på grunn av saken hun har anlagt. Det burde du kanskje tenkt på før, Mauseth? Kunne det kanskje vært bedre og mindre slitsomt om du bare hadde forbigått saken i stillhet, eller med litt humor? Det er jo tross alt bare en nakenscene – som du frivillig har spillt inn.

Hvor enkelt vil det ikke da være å fjerne muligheten for at “uheldige” scener, sitater etc. kan unntas offentlighet, utover det å lese/se originalverket. Er det slik vi ønsker at ting skal være?


 

Tags: , , , , , ,

2 kommentarer Blogglisten Add to Technorati Favorites

 
 


2 kommentarer hittil

  1. Roar Eikenes January 5th, 2009 23:56

    Denne filmen fann eg på bruktbutikken Glanstider.no

  2. PoPSiCLe January 7th, 2009 03:12

    Vel, ettersom jeg ikke har VHS-spiller, så blir det egentlig litt fåfengt. Kanskje man skal oppfordre noen til å spille over på DVD, og hive ut på slike skumle torrentsites… 😀

Legg igjen en kommentar

Dersom du skal komme med tilsvar på en kommentar, så går det an å trykke på "Svar på denne kommentaren"-linken under kommentaren du skal svare på - det gjør at ditt svar kommer direkte under kommentaren du svarer på, i en tråd, noe som gjør det enklere å følge med på diskusjonen.

CommentLuv badge

Arkiv


Kategorier


Link it up!


PS! I Blog You!


WP-plugins