Nov 29 2008

Mads Larsen, eller hvordan gjøre seg til djevelen selv

Postet kl.: 18:35 - med følgende tema: nyhetsbilde,observasjoner,sex

 

Mads Larsens kronikk i Aftenposten, “Globalt sølibat” har fått feministbloggerne (og noen andre) til å blogge for harde livet. For her er det snakk om kvinneforakt, forkvaklet verdensbilde, misforstått arroganse på menns vegne, håpløse verdigrunnlag (sex er ALT!) etc. etc. etc.

Jeg velger (som omtrent den eneste, tror jeg), å stille meg på Mads Larsens side.

Sexkjøpsloven, altså loven som skal gjøre det forbudt å kjøpe sex, kriminalisere horekundene altså, har blitt mye omtalt. Hele veien er det snakk om hvordan dette setter fokus på de prostituerte, forhindrer menneskehandel, fjerner grunnlaget for hele greien, og dermed sikrer horene en bedre tilværelse.

Hvordan i all verden har noen fått det regnestykket til å gå opp? Horene får det ikke bedre – de får det verre. Dersom man spør de prostituerte om de ønsker den nye loven velkommen, om de nå er nigerianske traffic-ofre eller norske call-girls – hvilket svar tror dere da man får? Jeg vil tippe man i stor grad får et “nei, den er helt idiotisk” til svar. Som en tidligere prostituert, norsk sådann, har uttalt tidligere til Aftenposten, i et innlegg 20. november, med tittelen “Lovendring redder ingen” – dette hjelper ikke de prostituerte, og gjør heller ikke trafficking-markedet noe spesielt mindre – det bare skyver hele problemet under jorden, vekk fra gaten.

Selvsagt blir det hyggeligere å bevege seg på Karl Johan når man ikke blir “overfalt” av prostituerte som fallbyr sine tjenester hele tiden. Men om det blir noe bedre for horene av den grunn, det har jeg mine tvil om. De mister jobben sin. Ja, jobben sin. Man kan si hva man vil om utnytting av kvinner, og for all del, det foregår utrolig mye av det i prostitusjonsmiljøet i Norge, men hva med de som velger dette selv?

Dette med å kriminialisere sexkjøp i Norge er nå en ting – den nye loven legger også til grunn at det skal bli ulovlig for nordmenn å kjøpe sex i utlandet – selv om sexhandel i utlandet skulle være lovlig! En nordmann som drar til Nederland kan altså ikke ta seg en tur i Red Light-district og kjøpe sex, for det er ikke lov i Norge!

Hallo! Noen som ser logikken her noe sted? Det gjør i alle fall ikke jeg.

Jeg er ikke noen feminist. Jeg synes feminismen er en dinosaur, med en agenda som går på bekostning av rasjonell tankegang. Likestilling er flott. Lik lønn for likt arbeid, like rettigheter til permisjon ved fødsel (men det er det jo ikke, men jeg tar ikke den diskusjonen akkurat nå), kvinner skal behandles på samme måte som menn, etc. etc. (men den andre veien… mnja, det er jo ikke så nøye).

Altså – det ligger dessverre innbakt i begrepet feminisme – det går på kvinners rettigheter, og menns plikter – det er veldig sjelden man hører om det motsatte. Likestillingskamp kan jeg gå med på – militant feminisme er for meg noe som man gjerne kan la ligge igjen på 70-tallet. Den gangen hadde den nok noe for seg, i dag… i hvert fall i Norge, har likestilling mer å gjøre på dagsordenen enn feminismen – selv om det gjerne er en og samme ting, så er begrepet så utvannet at det ikke lenger skaper noe annet enn frustrasjon.

Greit nok. Jeg er altså ikke feminist. Jeg synes egentlig ikke en kriminalisering av folk som kjøper en lovlig tjeneste (merk! sex-salg er ikke forbudt ved lov ennå!) skal kriminaliseres. Det er egentlig en første gang for alt – her har man altså laget et lovforslag som går på å kriminalisere en kjøper av en lovlig vare. Tenk litt på det, vær så snill, og gi meg noen gode grunner for at denne loven burde sees på som noe annet enn en populistisk propagandaløsning for å bli kvitt det plagsomme maset politikerne har på vei til eller fra Stortinget?

Andre som har skrevet om dette, både om Mads Larsen, feminisme, lovgiving og annet:

Mihoe / Reality Challenged: Menn som er kåte som bukker
SerendipityCat:
Jeg har lest…. “Onkel Dudde får seg norsk dame”
Tommy Lund: Det globale kyskhetsbeltet
Anathema: Globalt kvinnehat

Anathema har også listet opp en del blogger jeg ikke har tatt med her i sitt innlegg, om man vil ha flere uttalelser om saken.

Tags: , , , , , , ,

3 kommentarer Blogglisten Add to Technorati Favorites

 
 


3 kommentarer hittil

 1. ~SerendipityCat~ November 29th, 2008 20:19

  Bah… her er vi grunnleggende uenige ser jeg.. Jaja, sånn er det! (Skulle gjerne hatt energi til en heftig debatt med deg, det er ikke det..håper jeg er tilgitt… )

  Men jeg anbefaler i alle fall Virrvarrs post:
  http://www.virrvarr.net/blog/2008/11/29/du-har-ikke-rett-pa-sex-med-andre-enn-deg-selv/

  ~SerendipityCat~s siste ytring: Jeg har lest…. “Onkel Dudde får seg norsk dame” (Mads Larsen)

 2. Anders P. Kanten November 30th, 2008 15:29

  “et går på kvinners rettigheter, og menns plikter – det er veldig sjelden man hører om det motsatte. ”

  Sjekk ut Mannegruppa BJØRG!

  http://www.facebook.com/inbox/?ref=mb#/group.php?gid=2383163002&ref=ts

  Vi kjemper i mot, vi nekter å innlevere penisen vår til de inkompetente synserene som desverre lager lovene nå!

 3. PoPSiCLe December 1st, 2008 08:54

  Jeppda, jeg har lest Virrvarrs post, og det hun sier er for all del korrekt. Ingen har “rett på” sex med andre enn seg selv. Men å kriminalisere noen som kjøper en lovlig vare, og også utvide norsk lov til også å gjelde i utlandet (jeg lurer dog litt på hvem som skal overvåke dette her…) blir ganske idiotisk. Helt greit – de må gjerne forby kjøp av sex i Norge, uten i det hele tatt å tenke på hva de prostituerte skal foreta seg – for om noen tror at NAV har noen klare kjøreregler for hvordan de skal behandles, og hvilke tilbud de skal få, så bør de sporenstreks tro om igjen – det kunne vel omtrent ikke vært dårligere timet.

  Men! Du hadde ikke energi til å ta debatten, så vi får heller være enige om å være uenige :)

  (Du ble forresten fanget opp av spamfilteret mitt pga. linken, derfor kom denne kommentaren litt seint)

Legg igjen en kommentar

Dersom du skal komme med tilsvar på en kommentar, så går det an å trykke på "Svar på denne kommentaren"-linken under kommentaren du skal svare på - det gjør at ditt svar kommer direkte under kommentaren du svarer på, i en tråd, noe som gjør det enklere å følge med på diskusjonen.

CommentLuv badge

Arkiv


Kategorier


Link it up!


PS! I Blog You!


WP-plugins