Oct 4 2008

Pressens bruk av Facebook

Postet kl.: 22:22 - med følgende tema: IT,nyhetsbilde,teknologi

 

BA har i dag en artikkel om journalisters bruk av Facebook som kilde, etter at Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk (IJ) refset norske mediers bruk av Facebook under den store mediekonferansen “Hauststormen” på Voss sist helg.

Jeg skrev en kommentar til artikkelen, som jeg velger å publisere her. For å ta en kort oppsummering av artikkelen, så er det da snakk om å bruke bilder, sitater og andre ting postet der som kilder, informasjon og illustrasjoner i nyhetsartikler, og hvordan den “lette” tilgangen til en mengde informasjon som ikke kan verifiseres kan undergrave tilliten til media. Dertil kommer hvilke rettigheter som knyttes til innholdet på Facebook.

Hm. Er det ikke slik at om noe publiseres på Facebook, så gir opphavsmannen alle rettigheter til Facebook, da? Nå vet jeg ikke om den avtalen er juridisk bindende i Norge, men så vidt jeg husker fra Facebook-avtalen, som det var ganske mye snakk om da Facebook ble populær i Norge, så overtar Facebook alle rettigheter, i det at de kan velge hva informasjonen man legger ut på Facebook skal brukes til.

Dermed er det vel faktisk Facebook som må gi tillatelse til at informasjon fra Facebook skal brukes av andre.

Igjen, jeg vet ikke om brukeravtalen til Facebook er juridisk bindende i Norge.

Uansett – det som ligger åpent ute på nett, som sitater, bilder og annet, skal man uansett kunne bruke som Dagbladets advokat sier, som illustrasjon, så lenge man godskriver opphavsmannen. Dermed ser jeg overhodet ikke noe galt i å bruke Facebook som kilde, så lenge man er kildekritisk.

Her finner du Facebooks brukeravtale
Det interessante vil være å finne under overskriften Proprietary Rights in Site Content; Limited License.

Slik jeg forstår det, så vil egentlig ikke norske journalister ha lov til å trekke ut informasjon for å bruke den i kommersiell produksjon, noe jo nyhetsformidling er. Er jeg helt på jordet nå?

Tags: , , , , , , ,

Ingen kommentarer Blogglisten Add to Technorati Favorites

 
 


Ingen kommentarer

Legg igjen en kommentar

Dersom du skal komme med tilsvar på en kommentar, så går det an å trykke på "Svar på denne kommentaren"-linken under kommentaren du skal svare på - det gjør at ditt svar kommer direkte under kommentaren du svarer på, i en tråd, noe som gjør det enklere å følge med på diskusjonen.

CommentLuv badge

Arkiv


Kategorier


Link it up!


PS! I Blog You!


WP-plugins