Nov 15 2008

RSS-feed og synder

Postet kl.: 05:16 - med følgende tema: blogging,IT,meg & mitt,observasjoner,teknologi

 

Vel, RSS-feed ja. Glimrende ting å benytte om man ønsker å holde seg oppdatert på en haug med nyheter, blogger, informasjon om alt og ingenting, uten faktisk å måtte gå innom hver enkelt side for å sjekke om det har kommet oppdateringer.

Problemet blir når man begynner å få et tresifret antall feeds i leseren sin, med varierende mengde oppdateringer, så klart, og oppdager at det er ca. 15000 uleste oppdateringer, i forskjellige kategorier. Den største av disse pleier å være “nyheter”-kategorien. Når man har vært litt lite foran PCen, i alle fall når man tar med “og gjøre noe nyttig” i setningen, så har det en tendens til å hope seg opp en haug med oppdateringer om hva som har skjedd i nyhetsbildet de siste par-tre dagene. Sikkert masse interessant stoff der, både til kun lesing, og som inspirasjon for blogginnlegg. Men hva gjør jeg? Jeg trykker “merk alle” og sletter dermed 5000+ innlegg, uten i det hele tatt og få dårlig samvittighet. Det er jo så mye mer upersonlig enn å faktisk titte innom.

“Problemet” oppstår når dette også blir løsningen på å komme ajour med innlegg som jeg i hvert fall til en viss grad har ønske om å få med meg. Jeg mener, nyheter er nå en ting – så lenge man ikke har hodet helt i sanden så får man da med seg det meste uansett. Men når det kommer til innlegg fra f.eks. andre bloggere, da føler jeg gjerne at jeg har gått glipp av mye, når jeg velger å trykke “merk alt” – det er merkelig hva som gir en litt dårlig samvittighet?

Det er jo mitt eget valg om jeg faktisk leser alt andre skriver, eller om jeg bare hopper over – det er jo ikke akkurat som om noen kan kreve at jeg skal lese dem. Allikevel føler jeg at jeg “synder” litt når jeg bare hopper over innlegg, ikke skumleser RSS-feeden engang. Andre som har det på samme måte? Ikke at det hindrer meg i å gjøre det innimellom, og da som regel på de bloggene som har 5-10 oppdateringer i døgnet – det blir ofte litt mye å ta med seg. Selv har jeg vært litt lite aktiv i det siste, mye pga. opphopingen og merkingen av nyhetsfeedene mine, samt litt småsjukhet (okei, igjen, jeg er mann, så egentlig har jeg nærmest ligget for døden den siste uken), og det gjør jo at også feeden min lider. Kanskje man skal sette seg ned og ta et lite krafttak igjen :)

Uansett – RSS-feed er en fin ting, for all del, men innimellom blir det kanskje litt vel lettvint å bare merke alt og ikke få ting med seg…

Tags: , , , , , ,

10 kommentarer Blogglisten Add to Technorati Favorites

 
 


10 kommentarer hittil

 1. Christian November 15th, 2008 09:09

  Men hvis du faktisk har 15000 uleste, så betyr jo det at du abonnerer på slike ting som Aftenposten, VG, Dagbladet og så videre i RSS-leseren, og det er jo bortkastet, konsentrer deg om de tingene som publiserer under 10 om dagen så blir det lettere.
  Jeg har 6-700 feeds i leseren min, og jeg har sjelden over 400 uleste i løpet av 24 timer, med mindre Kudos har gått amok.

  Christians siste ytring: Idrett er farlig…

 2. Geir November 15th, 2008 09:27

  Dette kunne jeg ha skrevet. Men som Christian foreslår, det endte med at jeg måtte slette avisene fra RSS-leseren min. I forhold til vanlige blogger sa er det verst med fotobloggene. Der mister nesten hvert enkelt bilde verdi i haugen av gode og halvgode bilder.
  Kjenner meg også igjen i følelsen av å synde hvis jeg hopper over en blogg – vil jo ikke at folk skal sitte og føle seg oversett….

  Geirs siste ytring: Verneverdige bloggartikler

 3. PoPSiCLe November 15th, 2008 09:29

  Hehe. Har jeg bare feeds som publiserer under 10 poster daglig, så ville jeg nok ikke fått så mange uleste nei, men samtidig ville jeg enten fått meget spesialiserte feeds (som for så vidt kan være en god ting), eller jeg ville endt opp med lite eller ingenting å lese når jeg faktisk får en “feed-rush” og blar igjennom et par tusen poster av gangen.

  Dog, det finnes annet enn norske aviser å abonnere på 😉

 4. PoPSiCLe November 15th, 2008 09:31

  Ikke sant? Jeg har faktisk bare en fotoblogg på listen min pr. i dag – der er det veldig sjeldent dårlige bilder – selv om det er langt mellom skattene – det er dog ikke en fotoblogg i ordets rette forstand, mer en samling av forskjellige visuelle media (da ikke film) opp gjennom tidene – If Charlie Parker Was a Gunslinger…

 5. Christian November 15th, 2008 10:39

  Problemet med avisene er forsåvidt ikke antallet artikler, men det faktum at mange av artiklene faller utenom det jeg egentlig gidder å abonnere på.
  Så jeg bruker Sesam sitt nyhetssøk på temaer jeg interesserer meg for, og abonnerer på rss-strømmer av disse, veldig praktisk.

  Christians siste ytring: Idrett er farlig…

 6. Liljefot November 15th, 2008 11:05

  Jeg må innrømme at jeg ikke bruker RSS-feed, – jeg aner ikke hvordan man bruker det! 😯

  Istedet så bruker jeg den gode, gamle bokmerkingen;) og for ikke så lenge siden så hadde jeg opp mot hele 60 bloggere som jeg drev og fulgte med. Det er sikkert et utrolig lite antall, men for meg så ble det rett og slett overveldendes.

  Og jeg har jo ikke vært her i bloggeland i en måned en gang!

  Så jeg endte med å slette over halvparten, og måtte finne ut hvem jeg virkelig var i stand til å følge med på uten at det gikk utover min egen blogging. Dessverre så legger jeg fortsatt til noen nye bloggere hele tiden selv om jeg prøver å la være, men det er mange flotte bloggere der ute, og mange av dem liker jeg umiddelbart mens andre igjen glir jeg rett forbi.

  Men tilbake til dette med RSS-feed. Er det lov å spørre deg hvordan jeg skal gå frem for å forstå hvordan den fungerer, og hvordan jeg kan ta den i bruk? For jeg HAR prøvd, men jeg får hele tiden beskjed om å velge “Levende bokmerker”, eller så har jeg andre valgmuligheter, men jeg vet ikke hva man gjør, jeg?

  Er litt ny på sånne ting :(

  Liljefots siste ytring: Litt nattamusikk:)

 7. ~SerendipityCat~ November 16th, 2008 11:21

  Åh, jeg føler meg KJEMPESLEM når jeg markerer blogginnlegg som lest… Føler nesten at jeg svikter alle disse fine, kloke, morsomme bloggerne som har lagt sin tid og sine krefter i å skrive gode blogginnlegg, og så tar jeg meg ikke tid til å LESE dem!?

  Huff.. Men noen ganger så må man kanskje altså…

  Aviser og store teknoblogger har jeg ikke dårlig samvittighet for nei, det er de favorittbloggene som er verst. Jeg skulle hatt en annen tjeneste enn Bloglines, hvor jeg kunne velge hvilke enkeltblogger jeg ville markere som lest… eller kategorier/mapper.

  ~SerendipityCat~s siste ytring: Jeg har ødelagt Bloggurat-en min!

 8. PoPSiCLe November 17th, 2008 02:38

  Bloglines kan da sorteres i mapper? Man kan da også markere enkeltblogger og sette dem som lest.

  Bare å sortere det – bruker Bloglines selv, og har mapper (f.eks. nyheter) som jeg kan sette som lest, uten å gå igjennom hver enkel feed.

 9. PoPSiCLe November 17th, 2008 02:43

  Tja… RSS-feeds kan brukes på mange måter – levende bokmerker er en måte. De vil da vise de nyeste innleggene pr. feed, i et og samme bokmerke – selv synes jeg ikke det er en spesielt praktisk løsning, rett og slett fordi jeg går glipp av å kunne lese postene i selve RSS-leseren.

  Du kan også bruke forskjellige tjenester, f.eks. Bloglines (Selv om jeg foretrekker beta-utgaven – den er både penere og enklere) – du må da registrere deg, og logger da inn på siden, der du kan samle opp alle forskjellige RSS-feeds. Bruker du en litt nyere, moderne nettleser, så vil den som regel også automatisk hente opp Bloglines om du bruker dette når du trykker deg inn på en ny feed.

  Ellers kan du bruke Google Reader, men jeg finner denne litt mer tungvindt og mindre oversiktlig. Det er dog bare en smakssak – i bruk er de ganske like de to.

  Ellers finnes det en rekke programmer som man kan bruke for RSS-feedlesing, utenom websidene nevnt over, men jeg har ærlig talt ikke prøvd dem, så der skal jeg ikke uttale meg :)

 10. ~SerendipityCat~ November 17th, 2008 02:44

  Nei, seriøst? 😀
  Da har jeg virkelig ikke funnet den muligheten enda… må sjekkes!

  ~SerendipityCat~s siste ytring: Jeg har ødelagt Bloggurat-en min!

Legg igjen en kommentar

Dersom du skal komme med tilsvar på en kommentar, så går det an å trykke på "Svar på denne kommentaren"-linken under kommentaren du skal svare på - det gjør at ditt svar kommer direkte under kommentaren du svarer på, i en tråd, noe som gjør det enklere å følge med på diskusjonen.

CommentLuv badge

Arkiv


Kategorier


Link it up!


PS! I Blog You!


WP-plugins