Sep 10 2008

Sikkerhet på nett (og hjemme) – Antivirus

Postet kl.: 08:35 - med følgende tema: IT,teknologi

 

I posten Sikkerhet på nett – En begynnelse, skrev jeg litt generelt om hva som gjelder for å ha sikkerheten i høysetet mens man ferdes på nett. Bruk hjernen! er egentlig første, og siste regel.

Men det kan så klart være greit å gi hjernen litt hjelp innimellom. Et antivirus-program er “kjekt å ha”, og trenger ikke være en ressurshungrig mastodont som tar alt av maskinkraft – selv om disse også finnes der ute.

Før jeg kommer med et par anbefalinger til hvilke antivirusprogrammer du bør benytte, så vil jeg gjerne komme med et par tips om programmer du ikke bør benytte. De store (største) leverandørene av antivirusløsninger er Symantec og Norman. Hhv. leverandører av Norton-pakker og Norman Antivirus. Jeg vil ikke anbefale noen av disse. Norton Antivirus / Internet Security er bloatware, og gjør gjerne maskinen din ekstremt saktegående – eller stenger deg ute fra Internet og mailtilgang helt og holdent – litt mer sikkerhet enn man egentlig ville ha, kanskje.

Problemet med disse programmene, og mange andre programmer på markedet, er at de forsøker å gjøre alt – de skal beskytte deg mot virus, de skal gi deg en god brannmur, de skal beskytte deg mot uhumskheter som kan dukke opp via MSN / Windows Live eller andre IM-tjenester/klienter, og de skal beskytte deg mot skumle eposter og mye mer. Det de ender opp som er kronglete program som forsøker å gjøre ting enklest mulig for ukyndige brukere, men som gjerne kommer med 30-40 pop-up bokser første gangen, og de aller aller fleste brukerne trykker til slutt bare på “ok” ukritisk, selv om de egentlig ikke skjønner hva de driver med, eller hvorfor det plagsomme programmet maser sånn. Disse gir egentlig ikke så god sikkerhet når alt kommer til alt, men de kan selvsagt gjøre en god del ting bra. Det verste er når man gjerne skal forsøke å fjerne programmene etter at de er installert. Norton har til slutt innsett at de trenger en bedre løsning på dette, og det har vel blitt bedre de siste årene, men fremdeles er det mulig å hente ned egne Norton-uninstallere fra websiden til Symantec. Norman har en haug med forskjellige filer som alle kan være med på å enten avinstallere eller gjenopprette programmet til standard, men for å vite hva som er hva må du enten ha litt peil på data, eller ringe til Normans supporttelefon.

Jeg bruker selv AVG. Dette er et rent antivirusprogram, egentlig, selv om det har et par tillegg som for så vidt kan hjelpe litt i hverdagen. Det har en antispyware-modul, som skal finne og uskadeliggjøre spyware, og selvsagt også hindre nye trusler å komme til. Det har en linkskanner – det denne gjør er å skanne linker på Internet, og vise hvilke som er tvilsomme og hvilke som er godkjente. Alt etter hvilken nettleser man benytter, så har AVG forskjellige former for varsling i nettleseren dersom man nærmer seg farlige sider. Ellers har programmet standardfunksjoner for manuell og automatisk skanning, og evt. skanning av epost.

Dette er et greit produkt, som gjør lite av seg, som gjør jobben uten at man trenger å tenke så mye på det. Dessuten er det enkelt å konfigurere, og uproblematisk å fjerne om man skulle ønske å avinstallere det. Og, så klart, det er gratis.

Et annet produkt som har fått mye skryt er NOD32. Jeg har ikke testet det selv, men mange skryter av dette produktet. Det koster riktignok penger, og har blitt tatt over av ESET, som har enkelte andre produkter jeg ikke er så begeistret for, men prisen er bare på 323 kroner i året, og programmet har vært på markedet en god stund, omtrent med bare gode kritikker.

Det finnes også et par andre løsninger, f.eks. online-skanning av PCen. Dette er ikke alltid praktisk, men kan være et greit alternativ om man mistenker at det er noe som ikke stemmer, og man ikke har tilgang til antivirusprogram. Man kan så klart laste ned, men som sagt – en online-skanner kan til tider gjøre jobben godt nok. Man har f.eks. TrendMicro Housecall. Denne fungerer fint, og kan brukes i de fleste nyere nettlesere.

Sånn. Da har jeg gitt i alle fall noen få tips om hva som kan brukes av programvare, både for å bli kvitt eksisterende virus, eller forhindre at de kommer inn til å begynne med. Men igjen. Hjernen er det viktigste “våpenet” mot virus på nett.

For det første: bruker du fremdeles Internet Explorer? Du vet, den blå e’en på skrivebordet, som du trykker på for å få opp Startsiden? Slutt med det. Den er ustabil, tungrodd, har ingen gode funksjoner å snakke om, og den er uten tvil den nettleseren som opp gjennom tiden har blitt utnyttet gjennom flest sikkerhetshull. Bytt nettleser i dag!. Det er ikke spesielt vanskelig, og for å gjøre det enklere har jeg valgt å liste opp noen alternativer:

 • Firefox – min personlige favoritt
 • Opera – et norskutviklet alternativ, og også en veldig god nettleser

Jeg skriver i utgangspunktet disse innleggene for Windows-brukere, derfor har jeg ikke tatt med alternative nettlesere for Linux og Mac – begge over kan selvsagt også benyttes på disse operativsystemene.

Dertil – selv om man har byttet nettleser, og har installert et antivirus-program, så betyr ikke det at man skal slutte å tenke. Ikke vær godtroende, ikke ta alt for god fisk. Dersom din beste venn plutselig begynner å sende deg engelskspråklige eposter med titler som “Britney Spears nekkid” og “Big Boobs” eller “You have won” – ta gjerne og sjekk med avsender før du trykker på linkene som helt sikkert finnes i eposten.

Lær å lese, pass på passord, og ikke gå i feller som er så åpenbare at en 5åring burde sett det. Ikke for det, man skal ikke lenger enn til en av utdanningenes høyborger, UiB, for å se at ikke alt alltid går like greit for seg i hodene til de som jobber der heller.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

13 kommentarer Blogglisten Add to Technorati Favorites

 
 


13 kommentarer hittil

 1. Bjørn Stærk September 10th, 2008 09:20

  Å advare mot IE er nok å trekke det litt langt. Jeg tror det er lenge siden IE var tungt, farlig og ustabilt, omtrent like lenge siden Windows var det. Riktignok er det ingen fordeler med å bruke det, men med IE7 ligger de iallefall ikke lenger bak konkurrentene.

  Men joda, jeg bruker Firefox selv.

 2. PoPSiCLe September 10th, 2008 09:35

  Mnja. IE 7 er i mine øyne søppel, da den mangler det meste av funksjonalitet – dog, for den “jevne bruker” er den sikkert “bra nok” – de vet som regel ikke bedre.

  Problemet med IE er i mine øyne den håpløse håndteringen av websider (selv om den har blitt bedre på dette med IE 7, det skal innrømmes), treghet når man begynner å få en haug med tabs på skjermen, elendig adresse-linje (mangler fullstendig funksjonaliteten til f.eks. Firefox eller Chrome) etc.

  Jeg synes ikke det er en uting å advare mot IE 7 – det er helt klart den mest råtne nettleseren som er mye brukt i dag, i hvert fall om vi ser bort i fra de som fremdeles bruker IE 6.

 3. Gunnar Andreassen September 10th, 2008 11:48

  Du nevner to antivirusprogram – begge koster penger, det finnes GRATIS alternativer som er BEDRE, Avast f.eks.

 4. Gunnar Andreassen September 10th, 2008 11:51

  Oi, ser nå du skriver Bloatware -visste ikke om dette – men det er akkurat det de dyre programmene du nevner her er.

 5. PoPSiCLe September 10th, 2008 21:35

  Nei, AVG er gratis. NOD 32 koster penger, det er korrekt. AVAST kunne jeg for så vidt tatt med – linken til AVAST finner man her: Avast 4 Home

 6. […] Internet Explorer eller Outlook (eller andre epostprogrammer), men i sikkerhetsprogramvare som antivirus eller brannmurer (i verste fall har man jo installert en av programpakkene der alt dette er […]

 7. Laila September 11th, 2008 09:18

  Vet du noe om den nye nettleseren til Google “chrome”? Evt fordeler/ulemper i fht til andre nettlesere…

  Lailas siste ytring: Risikotillegg…

 8. PoPSiCLe September 11th, 2008 09:24

  Chrome er slett ikke verst. Merk at den er ute i tidlig beta-versjon, så det kan så klart være enkelte ulemper og uferdige funksjoner, men så langt viser den seg meget stabil og funksjonell.

  Den har innimellom litt trøbbel med Java og sikkerhetssertifikater, jeg har ikke testet den opp mot nettbank og slikt selv, men så vidt jeg vet så er dette ikke noe alle opplever. For de fleste fungerer det greit.

  Den er kjapp, oversiktlig og grei, men har (for mitt bruk)et par klare mangler. Det ene er at den mangler AdBlock, det andre er at jeg er “avhengig” av en del andre plugins til Firefox, som gjør at jeg foretrekker å benytte den enn så lenge.

  Totalt så mener jeg Chrome er en meget god nettleser, med stort potensiale, men foreløpig må man se litt an om den passer for ens eget bruk – for all del, bruker man Internet Explorer i dag, så kan det være greit å sjekke ut Googles Chrome – den er som sagt veldig bra for å være en så tidlig utgave.

 9. Laila September 11th, 2008 09:41

  Ja, jeg sjekket litt opp om den, og så at det var et par funksjoner som jeg kunne tenke meg passer til mitt bruk, men jeg visste ikke om noen andre som har prøvd den. Takk for svaret :)

  Lailas siste ytring: Risikotillegg…

 10. PoPSiCLe September 11th, 2008 11:24

  Jeg bruker den daglig. En av funksjonene jeg virkelig liker er muligheten til å lage egne “applikasjoner” av forskjellige tjenester på nett. Selv har jeg bl.a. lagt til en snarvei til Gmail på skrivebordet – når jeg trykker på den, så åpner et eget spesialvindu opp med Chrome som basis, som da åpner opp min Gmailkonto. Mycket smart, i mitt hode i alle fall :)

 11. Laila September 11th, 2008 12:21

  Ja, det var akkurat en av de tingene jeg også kunne tenke meg… da må jeg nok prøve :)

  Lailas siste ytring: Risikotillegg…

 12. Laila September 14th, 2008 19:03

  Hei igjen!
  Nå har jeg lastet ned og brukt Chrome et par dager. Jeg har problemer med Java på nettbanken. Har lastet ned den siste versjonen av Java (beta) , men får det fremdeles ikke til å funke. Har du noen tips, eller har du hørt om andre som har det problemet. Sikkerhetssertifikatet fungerer som det skal ser det ut som. Nettbanken virker i IE.

  Lailas siste ytring: Risikotillegg…

 13. PoPSiCLe September 14th, 2008 22:29

  Beklager, jeg har samme problemet selv – ikke tale om at jeg får lastet ned sikkerhetssertifikatet til Chrome for Skandiabanken. Man får vel heller vente litt med å kun bruke Chrome. Jeg er fremdeles av den oppfatning at den er en veldig god nettleser til generelt bruk, men dessverre må man altså fremdeles ty til alternativer for f.eks. bruk av nettbank.

Legg igjen en kommentar

Dersom du skal komme med tilsvar på en kommentar, så går det an å trykke på "Svar på denne kommentaren"-linken under kommentaren du skal svare på - det gjør at ditt svar kommer direkte under kommentaren du svarer på, i en tråd, noe som gjør det enklere å følge med på diskusjonen.

CommentLuv badge

Arkiv


Kategorier


Link it up!


PS! I Blog You!


WP-plugins