Aug 29 2008

Teksting av film – upopulært synspunkt?

Postet kl.: 21:36 - med følgende tema: nyhetsbilde,underholdning

 

Aftenposten melder at 70% av norske kinogjengere ønsker at også norsk film skal tekstes.

Jeg er stikk motsatt. Teksting, og særlig idiotteksting av engelskspråklige filmer, er bare irriterende. Mye pga. at mye av tekstingen som gjøres er så utrolig på jordet, og inneholder språklige feil som bare blir komiske, noe som gjerne kan ødelegge mye av selve filmopplevelsen, rett og slett fordi man blir opphengt i å sitte å se etter feil i tekstingen mer enn å følge med på selve filmen.

Hørselshemmede er avhengig av tekst for å få med seg filmen sies det da. Joda, jeg forstår det. Det er en grunn til at man har DVD og fjernsynssendinger med teksting. Det er ingen menneskerett å gå på kino, folkens! Okei, det var kanskje litt ufølsomt – men at en gruppe mennesker med et handikapp skal gjøre at filmer ikke skal kunne få statsstøtte, f.eks., slik forbundslederen i Hørselshemmedes Landsforbund, Knut Magne Ellingsen uttaler:

– Denne frivillige ordningen har slett ikke fungert. Jeg er hellig overbevist om at den eneste måten vi får til teksting av norske filmer på er at det stilles et obligatorisk krav om teksting for å få statsstøtte.

Velvel. Jeg tror jeg heller velger å se på produsentens uttalelser om at teksting går på bekostning av filmens kunstneriske kvaliteter. Er det en menneskerett å kunne gå på kino? Ikke i min verden – vent med å se filmen til den kommer på DVD? Jeg gjør ofte det selv, rett og slett fordi jeg vil se filmen uten teksting. Kan jeg fremme et tilsvarende krav om at filmer på norsk ikke skal ha teksting, rett og slett fordi jeg foretrekker det? (Jada, folkens – jeg innser at jeg ikke er avhengig av å ha en film uten tekster, og jeg skjønner at det er synd på de som har hørselshemming som ikke får noe utbytte av å se filmen på kino, men igjen, se filmen på DVD!)

Tags: , , , , , ,

25 kommentarer Blogglisten Add to Technorati Favorites

 
 


25 kommentarer hittil

 1. SerendipityCat August 30th, 2008 09:18

  Jeg er helt enig med deg i at film er best uten teksting, men jeg synes også at man skal tilrettelegge slik at f.eks. hørselshemmede skal kunne gå på kino og få med seg filmen. Det plager meg ikke så mye at teksten er der, så hvis det betyr at de ikke kan gå på kino når filmen ikke har tekst, bør teksten få stå.

  SerendipityCats siste ytring: Blogganbefaling

 2. Bjørn Stærk August 30th, 2008 10:09

  Vi er tross alt heldige i Norge. I større europeiske land blir utenlandske filmer gjerne dubbet.

  Selv ser jeg i blant engelskspråklige filmer og serier med engelske tekster, fordi det ikke er alle dialekter det er så lett å forstå. Spesielt britiske filmer, men også f.eks. The Wire.

 3. PoPSiCLe August 30th, 2008 13:40

  Joda, jeg har egentlig ikke noe imot det at ting tekstes – det var mer kravet om at norske filmer skal tekstes, og uttalelsen om at dersom de ikke gjør det, så skal de ikke ha rett på statsstøtte – det blir for fjernt. Jeg støtter minoritetsgruppers kamp for likeverd, for all del, men det blir fremdeles like idiotisk hver gang disse gruppene skal bestemme hva som er “korrekt”.

  Er jeg egoistisk? Helt klart. Kynisk? Enda klarere.

 4. PoPSiCLe August 30th, 2008 13:41

  For all del. Beveger man seg nedover i Europa skulle man tro de ikke kan lese – dubbing er djevelens verk.

  Jeg kan forstå at barnefilmer gjerne blir oversatt, det er greit, men da må de også settes opp med originalspråk slik at også de som ønsker kan få med seg originalen.

  Og ja, jeg er enig – enkelte dialekter er vanskeligere å forstå – men nå er vel heller ikke The Wire noe man ser på kino 😉

 5. Shamini August 30th, 2008 13:48

  Jeg ser aller helst filmer uten teksting, enten de er norske eller engelske/amerikanske – men jeg syns det er litt drøyt å be hørselshemmede om å se filmen hjemme på DVD, fordi du ikke syns det er kult at det er teksting på feks. norske filmer. Samfunnet vårt diskriminerer nok som det er allerede, om man ikke skulle hevde at kinosalen kun er for folk som hører godt nok til å kunne se film uten teksting – her snakker vi arrogant til tusen.

  I verste fall kunne man gjort som de har tenkt å gjøre med godterispising på kino: sette opp en forestilling som er støyfri, og så et par forestillinger hvor man kan kose seg med lakris, M, popkorn og det som ellers hører til en kinofilm. Man kunne satt opp en forestilling som er utekstet, og resten med tekst – men å hevde at “det ikke er en menneskerett å gå på kino” er like dumt som å påstå at jeg burde holde meg innendørs fordi jeg kan støte på trapper og denslags med rullestolen min.

  Shaminis siste ytring: The American Dream..

 6. PoPSiCLe August 30th, 2008 13:57

  Oh, jatakk – til å ha kinoforestillinger med mobilforbud, for mennesker kun over 25 år, forbud mot snopeposer og annet knitrende faenskap etc. etc.

  For å være helt ærlig – de beste kinoopplevelsene jeg har hatt hadde jeg da jeg jobbet på Bergen Kino, og vi f.eks. så Star Wars III før den kom ut, med kanskje 40 stykker i salen, som egentlig rommer 500 stykker. Det var en fin kino-opplevelse 😉

  Samfunnet diskriminerer folk, det er greit det, og jeg er med på at samfunnet må tilpasse seg, for å kunne gi et tilbud til alle – det betyr ikke at alt skal tilpasses alle. Beklager, men det er jeg helt uenig i.

  Rullestolavhengige blir i stor grad diskriminert, og det synes jeg personlig er veldig synd – jeg skjønner ikke at det ikke kan tas mer hensyn ved f.eks. konstruksjon av nye bygg – alt som kreves er at noen faktisk gidder å ta et par rullestolbrukere med i planleggingsfasen, for reglement og retningslinjer for tilgjengelighet for rullestolbrukere er mangelfullt. Derimot er jeg ikke enig i at man for enhver pris skal gjøre alt tilgjengelig for rullestolbrukere, når dette går på bekostning av f.eks. arkitektur mm. som er verneverdig eller har sin egen verdi. Det å bygge en rullestolrampe “overalt” er ikke alltid forenelig med å ta vare på bybildet og arkitekturen f.eks. Dermed må man diskriminere enkelte grupper.

  Jada, jeg vet at jeg ikke burde uttale meg, siden jeg er såpass funksjonsfrisk at jeg klarer å ta meg frem der det trengs.

  Uttalelsene fra forbundslederen i Hørselshemmedes Landsforbund var egentlig det som fikk meg til å reagere. Her vil altså en minoritetsgruppe bestemme hva som skal gi rett til statsstøtte for filmprosjekter, og ikke. Dersom de altså tvinges til å ha teksting, så kan de få støtte, dersom ikke, så nei, sorry, no can do. Slike ting irriterer meg.

 7. Shamini August 30th, 2008 14:04

  Så.. det du sier er at dersom et bygg blir stygt å se på, i dine øyne, så burde ikke folk som feks. meg – som sitter i rullestol – få lov til å ha adgang der? Fordi mitt ufrivillige handikap gjør det slik at jeg trenger litt tilrettelegging for å komme frem? Med den tankegangen kan vi jo alle bare melde oss inn i NHFU med en gang, og ta kollektivt selvmord – så slipper vi ta stilling til det.

  “Alt skal ikke tilpasses alle”, men så lenge du kommer deg frem og kan hive deg med på det du måtte ønske, så er det greit? Som jeg sa, arrogant til tusen. Jammen godt ikke alle er like egoistiske, og sneversynte.

  Shaminis siste ytring: The American Dream..

 8. PoPSiCLe August 30th, 2008 14:19

  Mnja. Til en viss grad? Enkelte bygg vil forringes dersom man gjør dem tilgjengelig for handikappede, jeg tenker da ikke enkle ramper o.l. som kan flyttes, men f.eks. mer permanente installasjoner som rullestolheiser o.l. – dersom ikke slikt kan integreres i allerede eksisterende infrastruktur, så mener jeg ikke at det er riktig å ødelegge kulturminner for å få det på plass.

  Vil du f.eks. kreve å få installert en heis opp til Prekestolen fordi du ikke kan kjøre rullestolen opp dit? Jeg sier ikke at man ikke skal tilrettelegge, men at ikke alt kan tilpasses alle handikapp.

 9. Licota August 30th, 2008 22:47

  Heldigvis har man lov til å ytre sine meninger i Norge. Men det er ikke alltid sånn at det man sier faller i god fisk hos andre.

  For deg min venn, vil jeg foreslå at du går til psykolog for å få bukt med dine holdninger. Makan til mindreverdige komplekser har jeg sjeldent sett, er det seriøst mulig? Du vil at mennesker som har et handicap skal stenges ute fra kulturen de er født inn i?

  Jeg håper, når du blir gammel og grå, skammer deg over dine ytringer i offentligheten.

 10. PoPSiCLe August 30th, 2008 22:54

  Uhm… stenges ute fra kulturen de er født inn i? Du mener altså at man blir født inn i det å gå på kino og lese tekst under filmen som går der? Altså, det er helt greit å være uenig med meg, jeg forventet ikke at det skulle være noen enighet om innlegget akkurat, men det å først påpeke at det er lov å ytre sine meninger, for så å forsøke å gjøre dem mindre verdt fordi de går på tvers av dine egne meninger, det er bare retorikk, og slikt tar man seg ikke særlig nær av – jeg er med på å diskutere innlegget, ikke meg som person, ellers takk.

  Og jeg mener fremdeles at uttalelsene til forbundslederen er kritikkverdige, fordi han da sier at en minoritetsgruppe skal ha rett til å bestemme hvordan offentlige midler skal benyttes, uten at den andre siden (dvs. de som faktisk benytter statsstøtten, og staten selv, for den del) skal få uttalelsesrett.

 11. Licota August 31st, 2008 13:13

  Norsk film = Norsk kultur, og kino er en stor del av norsk filmkultur.

  Men nå er det gjerne sånn at de meningene man ytrer gjenspeiler personen da. 😉

 12. PoPSiCLe August 31st, 2008 13:38

  Jepp, jeg er enig i at film er kultur, men jeg mener ikke det er en menneskerett å gå på kino. Det får så være, jeg synes fremdeles det er opp til filmskaperne om de velger å tekste filmene sine når de går på kino – det er i utgangspunktet kunstneren, ikke tilskueren som har vetorett her.

  Alt er uansett tekstet når det kommer på DVD eller blir sendt på TV (når det gjelder film) så jeg ser virkelig ikke problemet – er det virkelig mange norske filmer som krever 40 kvm lerret og THX-lyd?

  Meninger gjenspeiler personen, så klart, men det å påstå at noen trenger psykolog bare fordi de har andre meninger enn en selv, det går på manglende vilje til forståelse og manglende respekt for andres meninger.

  Som sagt, du trenger ikke være enig i det jeg sier, men jeg forbeholder meg retten til å mene akkurat hva jeg vil, akkurat som du har rett til å mene akkurat hva du vil. :)

 13. Shamini August 31st, 2008 17:05

  Hvorfor skal DU være den som har “lov” til å se en film på kino? Hva er det som gjør deg så forbannet allmektig at din vilje, dine ønsker og behov kommer foran andres? Latterlig.

  Shaminis siste ytring: Tatoveringer

 14. Licota August 31st, 2008 18:24

  Snakker om menneskerettighetene..

  “Artikkel 27.

  1. Enhver har rett til fritt å delta i samfunnets kulturelle liv, til å nyte kunst og til å få del i den vitenskapelige framgang og dens goder. ”

  http://www.unhchr.ch/udhr/lang/nrr.htm

 15. PoPSiCLe August 31st, 2008 18:50

  Uhm – altså – jeg er ikke allmektig, men mine ønsker og “behov”, teller de mindre fordi jeg ikke har en funksjonshemming?

  Altså, jeg er helt med på å tilpasse forskjellige aktiviteter slik at flest mulig kan delta – det jeg er imot er at minoritetsgrupper skal nettopp diktere hva som er riktig måte å få frem et kunstnerisk uttrykk.

  Les uttalelsene fra forbundslederen en gang til, og forklar meg hvorfor hans mening (som representant for forbundet, så klart) skal bestemme hvordan statsstøtte til filmskaping skal fordeles?

  Ser du forskjellen?

 16. Shamini August 31st, 2008 18:55

  I dette tilfellet interesserer det meg ikke hva forbundslederer sier, men heller det du lirer av deg – og åpenbart mener om saken. Det er dét jeg reagerer på, og jeg mener overhodet ikke at minoritetsgrupper skal “diktere” hva som er riktig, men heller det at det skal være likestilt, noe det overhodet ikke vil være ut fra dine utsagn. Jeg spør igjen, hva gjør deg så mye bedre en hvilket som helst annet menneske, fra hvilken som helst minoritetsgruppe – det være seg rullestolbruker, hørselshemmet, svart/rød/gul, osv.?

  Shaminis siste ytring: Tatoveringer

 17. PoPSiCLe August 31st, 2008 18:57

  Og? Det er ingen som har hindret noen – artikkelen over er ikke en carte blanche for handikappede til å kreve at alt skal tilpasses deres handikapp, det er et krav om at alle fritt skal kunne ta del i det som blir skapt – det være seg bildende kunst, film, musikk, gå på kafe, gå på skole etc.

  Det er ikke mulig å tolke den artikkelen som et krav om at alt skal tilpasses alle.

  Det er også interessant at du har valgt å ikke ta med del 2 av den samme artikkelen:

  “Enhver har rett til beskyttelse av de åndelige og materielle interesser som er et resultat av ethvert vitenskapelig, litterært eller kunstnerisk verk som han har skapt”

  Så… om en kunstner velger å ikke sette på tekst på sitt verk, fordi han mener det skader presentasjonen av verket, så skal altså hans mening telle, og beskytte verket mot f.eks. krav om at kunstnerens valg ikke skal etterfølges.

  Alt må sees i en sammenheng 😉

 18. Licota August 31st, 2008 20:34

  Jeg klarer ikke å se at en tekst skal ødelegge kunstverket. En kunstner må da ønske at flest mulig skal få sett verket?

 19. PoPSiCLe August 31st, 2008 21:01

  Tja. Det kommer kanskje an på kunstneren og kunstverket? Jeg vil påpeke at det ikke er min uttalelse, men ordene til Leif Holst Jensen i Norske film og tv-produsenters forening. Uttalelsen står å lese i artikkelen jeg linket til i innlegget.

 20. Gunnar Andreassen September 1st, 2008 15:02

  Det som faktisk er MER irriterende er oversetting av filmtitler fra engelsk til norsk. Hva om man skulle gjort det samme for musikk??

 21. Joakim September 1st, 2008 15:30

  Jeg finner teksting ganske irriterende faktisk, så jeg skrur den av der jeg har mulighet til det. Men jeg ser absolutt fordelen av å tekste, f. eks for folk som hører dårlig.

  Men når det gjelder teksting av engelsk til norsk, burde mange oversettere sette seg på skolebenken igjen, for jeg har sett mange dårlige oversettinger, og det ER irriterende.

  Joakims siste ytring: Høstens første dag

 22. PoPSiCLe September 1st, 2008 16:38

  Definitivt. Det mest idiotiske er likevel når de endrer engelske titler til andre engelske titler – som f.eks.:
  “Gleaming the Cube” -> “Skate or Die”,
  “Miss Congeniality” -> “Miss Undercover”,
  “A Hard Day’s Night” -> “Yeah, Yeah, Yeah”

  og mange andre…

 23. PoPSiCLe September 1st, 2008 16:42

  Jepp. Jeg ser ikke engang hvordan fullstendig feil oversettelser kan forsvares. Får de teksten som skal oversettes skriftlig, så har de ingen unnskyldning – får man kun lydsporet (uhyre sjelden) så har de heller ingen unnskyldning.

  Det er rett og slett slapp jobbing.

 24. Joakim September 1st, 2008 18:29

  Opplever det mange ganger, når jeg ser på engelske filmer med andre som vil ha tekstingen på. Man hører en setning, oversetter i hodet, men tekstingen forteller noe helt annet.

  Joakims siste ytring: Norsk innvandringspolitikk

 25. Shamini September 1st, 2008 21:10

  Det er litt av grunnen til at min opprinnelige idé var å studere til å bli oversetter/translatør. Irriterer meg max over det samme, og har sett mange tilfeller hvor oversetteren kunne gjort en MYE bedre jobb, ved å bruke et par hjerneceller ekstra. Om man har bare manuskriptet, eller bare lydsporet, burde man likevel være oppgående nok til å ta sammenhengen.

  Irriterer man seg over tekst, uansett hvilket språk det er snakk om, så kan man vel gjøre som Ørjan foreslo? Nemlig vente på DVDen, for der kan man nemlig slå av teksten – og det gjør den passende for alle grupper!

Legg igjen en kommentar

Dersom du skal komme med tilsvar på en kommentar, så går det an å trykke på "Svar på denne kommentaren"-linken under kommentaren du skal svare på - det gjør at ditt svar kommer direkte under kommentaren du svarer på, i en tråd, noe som gjør det enklere å følge med på diskusjonen.

CommentLuv badge

Arkiv


Kategorier


Link it up!


PS! I Blog You!


WP-plugins