Mar 28 2009

2,5 år for å voldta en 10-åring?

Postet kl.: 06:35 - med følgende tema: nyhetsbilde,observasjoner

 

Aftenposten skrev i går om en 67-åring som for 10 år siden voldtok en da 10 år gammel jente. Dette ble ikke oppdaget før i 2003, visstnok. Nå har han blitt dømt i retten til hele 2 og et halvt år i fengsel, for å ha ødelagt livet til en den gang 10 år gammel jente.

Er det rart vi mister respekten for rettsvesenet her i landet?

For å sitere straffeloven, kapittel 19, §192:

Den som
a) skaffer seg seksuell omgang ved vold eller ved truende atferd, eller

straffes for voldtekt med fengsel inntil 10 år. Ved vurderingen av om det er utøvd vold eller truende atferd eller om fornærmede var ute av stand til å motsette seg handlingen, skal det legges vekt på om fornærmede var under 14 år.
Straffen er fengsel i minst 2 år dersom
a) den seksuelle omgang var samleie, eller

Fengsel inntil 21 år kan idømmes dersom

b) voldtekten er begått på en særlig smertefull eller særlig krenkende måte,

d) den fornærmede som følge av handlingen dør eller får betydelig skade på legeme eller helse.

og litt i fra §195:

Den som har seksuell omgang med barn under 14 år, straffes med fengsel inntil 10 år. (min utheving)
Fengsel inntil 21 år kan idømmes dersom

b) handlingen er begått på en særlig smertefull eller særlig krenkende måte,

e) fornærmede som følge av handlingen dør eller får betydelig skade på legeme eller helse.

Så, hvordan klarer man å dømme en 67-åring (57 da overgrepet skjedde) til 2 og et halvt år i fengsel for voldtekt av en 10-åring, når det tydelig foreligger lovhjemmel for å hive ham i fengsel til han mest sannsynlig dør av alderdom? Ikke bare det; det verste er at dette er en dom fra lagmannsretten. Dommen i tingretten ble nemlig anket av både tiltalte og aktoratet, og lagmannsretten innskjerpet straffen med et halvt år i forhold til tingrettens dom.

Jeg blir så eitrandes forbanna noen ganger. Hva i hule helvete er det som skal til for å få straff her i landet? Jeg hadde sannsynligvis fått lenger straff om jeg hadde kappet av fyren hans edlere deler med en sløv smørkniv, enn han fikk for overgrepet i utgangspunktet.

Er dette virkelig slik folks rettsoppfatning er? Det er i alle fall ikke slik min er…

Dagbladet har også hatt denne saken oppe – jeg har bare ikke fulgt med på nyhetene de siste par dagene.

Tags: , , , , , ,

6 kommentarer Blogglisten Add to Technorati Favorites

 
 


6 kommentarer hittil

 1. Maria Mytterist March 28th, 2009 10:49

  For å få skikkelig straff her i landet, må man nok begå økonomisk kriminalitet. Det er åpenbart det verste man kan gjøre mot Mor Norge.

  Barn sinn og liv synes ikke å være verdt så mye. I min siste post får en mann 6 års fengsel for å mishandle en 8åring til døde.

  Jeg føler bare avmakt.

  Maria Mytterists siste ytring: Måtte de brenne i helvete

 2. PoPSiCLe March 28th, 2009 10:51

  Ja, jeg leste den. Det er ikke bare den, og denne saken, heller. Vold og overgrep straffes med “smekk på lanken” i de aller, aller fleste tilfeller. For om noen mener at det å sitte 2,5 år i fengsel for å voldta en 10-åring er “mer enn nok” og “norske fengsler er ikke noen ferie” så blir jeg rett og slett forbanna. Kan vi få inn litt selvjustis i norske fengsel pls?. Gi ham til de andre fangene eller noe…

 3. CamKarMir March 28th, 2009 12:05

  Jeg er helt enig med deg. Det er helt sinnsykt hvor skjevt straffenivået er for ulike typer kriminalitet. Voldtekt burde straffes på lik linje med drap; et liv er ødelagt. Og de høye straffene burde benyttes oftere. Syntes det virker som om det er sjelden noen får maks straff. Og alle slipper tidlig ut pga god oppførsel.

  CamKarMirs siste ytring: G20 møtet i London

 4. PoPSiCLe March 28th, 2009 12:46

  Det har vel aldri noensinne blitt idømt høye straffer for voldtekt i Norge. Jeg forsøkte å finne ut av hva den hardeste straffen som er idømt er, men foreløpig har jeg feilet. Jeg tviler på at den er i nærheten av bare 10 år engang…

 5. ~SerendipityCat~ March 30th, 2009 12:51

  Slike dommer utfordrer i hvertfall troen på at rettssystemet fungerer rettferdig.

  Kanskje hjelper det ikke å sperre denne personen inne i 10 år i stedet for 2, men rettferdighetssansen vår sier at det er noe feil når voldtekt kan straffes lavere enn f.eks. underslag.

  At voldtekter og vold/overgrep mot barn straffes såpass “mildt” ser jeg dessverre på slik at man gir et “tegn” om hvor lite viktig dette er i forhold til f.eks. økonomisk kriminalitet. Det er helt urimelig egentlig.

  ~SerendipityCat~s siste ytring: Steinløfteren

 6. PoPSiCLe March 30th, 2009 15:39

  Vel… personlig heller jeg mer til kastrering med sløv ostehøvel. Jeg mener personlig at straffeutmålingen i Norge er så til de grader snillistisk at det ikke lenger er i nærheten av å være tilnærmet folks gjengse rettsoppfatning.

  Nå er jeg tilhenger av øye for øye og tann for tann-straff, så jeg er vel ikke helt representativ, men likevel…

  PoPSiCLes siste ytring: Forrige ukes Tweets – 2009-03-30

Legg igjen en kommentar

Dersom du skal komme med tilsvar på en kommentar, så går det an å trykke på "Svar på denne kommentaren"-linken under kommentaren du skal svare på - det gjør at ditt svar kommer direkte under kommentaren du svarer på, i en tråd, noe som gjør det enklere å følge med på diskusjonen.

CommentLuv badge

Arkiv


Kategorier


Link it up!


PS! I Blog You!


WP-plugins