Mar 3 2009

Tungnemme individer med manglende virkelighetssans…

Postet kl.: 07:28 - med følgende tema: Darwin Awards,nyhetsbilde,observasjoner,teknologi,underholdning

 

Hvem jeg snakker om? Platebransjen, så klart. Jeg tror faktisk jeg slenger på direktører og ledere i forskjellige bransjeorganisasjoner også. Vi kan jo f.eks. navne Marte Thorsby – lederen av IFPI – den norske platebransjens interesseorganisasjon. Hun skal nå trekke Telenor for retten, siden Telenor endelig har gjort noe riktig, og valgt å be IFPI ryke og reise, da de krevde at Telenor sperret for tilgang til The Pirate Bay (i skrivende stund nede, mest sannsynlig pga. serverskifter).

Jeg gremmes, egentlig. Ikke bare av mangelen på teknisk forståelse hos diverse aktører i rettssaken mot The Pirate Bay, men også over hvilke lover og forføyninger som har blitt innført de siste 10-12 månedene. I Sverige har vi fått IPRED-direktivet, som kommer på toppen av FRA-loven. I Danmark har ISPer fått en forføyning mot seg som gjør at de må sperre tilgangen til The Pirate Bay – enn så lenge en helt lovlig tjeneste.

Jeg skjønner frustrasjonen til platebransjen, jeg gjør det. Det kan ikke være lett å føle seg akterutseilt, med foreldet teknologi og forgubbede ledere – låst i en verden der alt var så mye enklere, og alt man trengte å bekymre seg for var noen få kopieringsfasiliteter i østen, som laget dårlige kopier av eksisterende kopibeskyttet materiale. I dag er alt så mye vanskeligere – man har dette skumle “Internet”et, som ingen i platebransjen ser ut til å skjønne noenting av, vi har fått enkle metoder for digital kopiering, som ikke endrer på kvaliteten, og som knapt nok krever 10 cm av hylleplassen i stua.

Stakkars platebransjen, IFPI, RIAA, MPAA og hva de nå heter alle sammen. Det må da være noen i disse firmaene og organisasjonene som forstår hvilke omveltninger de nå er 10 år for sent ute til å være med på? Det kunne vært gjort så veldig, veldig enkelt, men de har i stedet valgt å kjøre hardt mot hardt, og skapt en jevnt over negativ opinion – er det i det hele tatt noen som ser med positive øyne på kampanjene som kjøres ut, og som som oftest ender med enten tap i retten, eller krav om så enorme erstatningssummer at det hele blir parodisk.

Når vi først snakker om kampanjer: de fleste har vel fått med seg disse kampanjene som kjøres – Piracy Kills Music, bl.a., samt disse irriterende “reklamene” som kommer før filmen på enkelte DVDer o.l. – akkurat den siste der har jeg aldri helt skjønt – laster jeg ned filmen fra en torrentside, eller en eller annen online-versjon, så vil filmen i 90% av tilfellene være strippet for slike irritasjonsmomenter – igjen blir dette en belastning for betalende kjøpere – ikke for piratene.

IFPI konkluderer med at platesalget i Norge er stupende – det blir solgt stadig færre DVDer, CDer og singler i Norges land. Når de “stipulerer” inntektene sine for 2008 til 1,2 milliarder kroner, så er dette en generell nedgang fra 2007 på 16%. Greit nok. Jeg ønsker her å komme med noen alternative årsaker til hvorfor det er slik – jeg sier ikke at mine løsninger er korrekte, men jeg tror nok de i det minste har vel så mye å gjøre med totalbildet som piratkopiering. Jeg antar her at organisasjonene som skal få sitt når det selges CDer og DVDer rundt om i Norge får en fast provisjon – altså, det skjeller ikke dem om Platekompaniet selger DVDen for 39,- eller 99,- – de får like mye likevel (jeg antar som sagt dette, jeg vet ikke sikkert). Dersom det er slik, så har ikke dette noen effekt. Dog, om provisjonen varierer alt etter alder på materiale, samt prissetting ut til kundene, så vil jeg tro at bare det at både musikk og film har blitt billigere de siste årene veier opp for noe av effekten.

Dertil kommer kjøp fra utenlandske butikker og online-tjenester. Personlig kjøper jeg langt mer fra Play enn jeg gjør i norske butikker. Hvorfor? Fordi jeg får varene rett hjem i postkassen, de koster mindre, og jeg får tilgang til langt større utvalg enn jeg får på de fleste norske butikker. Dette er allikevel snakk om fysiske produkter – hva om jeg nå valgte å kjøpe all musikken min online? Heri ligger problemet at det er så mye, mye enklere å bare laste ned albumet fra f.eks. The Pirate Bay, enn å stresse med å laste ned enkeltfiler, bundet til elendige formater, DRM og whatnot. Dersom platebransjen skjønte at volumsalg gjerne tjener inn mer penger, selv om prisen er lavere enn normalt, og kanskje tilogmed gjorde musikken letter tilgjengelig, så hadde ikke problemet vært så stort. Men ærlig talt – skal jeg betale 8-10 kroner for en enkeltsang, så skal jeg i det minste ha låten i en lossless-kvalitet, og jeg skal ha meg frabedt forskjellige tekniske begrensinger, som hvilken MP3-spiller jeg kan spille den på, om jeg kan kopiere den til hvilken som helst PC, om jeg kan streame den på Shoutboxen min etc.

Kjære platebransje! Dere kjemper en kamp mot vindmøller. Vi, forbrukerne, er mer enn villige til å betale for gode produkter – siden dere konsekvent feiler i å gi oss dette, så tar vi, forbrukerne, opp “kampen” på våre egne måter.

Dersom dere tror det vil hjelpe å tvinge The Pirate Bay i kne, så har dere virkelig ikke forstått hvordan Internet fungerer. Konsekvensen av å stenge The Pirate Bay, eller i alle fall begrense tilgangen til dem vesentlig? Mest sannsynlig vil dere merke en nedgang i nedlastede filer – ikke at dere egentlig kan monitorere dette på noen måte uansett, men estimatene deres vil vel sannsynligvis vise en markant nedgang. Så vil dere kanskje oppdage at dere plutselig mister enda mer inntekter – det er mange som allerede av prinsipp ikke kjøper CDer, DVDer etc. – rett og slett pga. politikken til bransjeorganisasjonene.

Platebransje (og filmbransje, for så vidt): Se for dere at de fleste ungdommer (det er nå strengt tatt mest ungdom som har kontroll på både Internet, og som er en enormt stor del av kundegruppen til nevnte grupper) plutselig velger å ikke kjøpe musikk og film mer! Over natten. Rett og slett som en protest mot deres manglende evne til å tilpasse dere? Personlig så håper jeg noe slikt skjer – selv om jeg liker filmsamlingen min på vel 500 DVDer, så har jeg ingen problemer med å slutte å kjøpe flere, bare på trass.

Det frister mer og mer…

Tags: , , , , , , , , , ,

4 kommentarer Blogglisten Add to Technorati Favorites

 
 


4 kommentarer hittil

 1. Sandra Banan March 4th, 2009 10:02

  Men hjelper det egentlig å stenge av The Pirate Bay? Jeg har selv lastet ned forsjellige ting i ganske mange år, men har nesten aldri benyttet meg av The Pirate Bay. Det finnes så utrulig mange alternativer der ute, at jeg ikke skjønner helt hva de forventer å få ut av dette? At flere skal kjøpe cder og dvder fra dem? Det skjer nok ikke.

  Sandra Banans siste ytring: Everybody is beautiful.

 2. PoPSiCLe March 4th, 2009 14:52

  Det vil nok merkes som en kortvarig effekt, om man skulle klare å stenge ned The Pirate Bay – dog, det vil ikke ta lang tid før folk finner andre sider, eller andre metoder for å laste ned. Torrents er bare det store akkurat nå – det er ikke mange årene siden DC var det hotteste, sammen med LimeWire og eDonkey – alle disse eksisterer fortsatt, selv om trafikken er redusert drastisk.

 3. Tula March 5th, 2009 13:41

  De kommer ikke så langt med dette før det er mekket en ny torrent side anyways. De burde ta hintet og faktisk begynne å tenke på hva de kan gjøre for å gjøre produktene deres enklere å få tak i, mer attraktive osv..

  demonstrasjon = null kjøp av cder og dvder høres bra ut.. Kanskje en facebook gruppe for å spre budskapet kunne vært en tanke. Om det ikke er en allerede. Og jada… Utrolig nok er visst facebook et godt verktøy for å bli hørt..

  Tulas siste ytring: Possibly the best song ever made

 4. […] Det finnes i tillegg enormt mye mer – blogginnlegg, debattforum, twitter-debatter etc. etc. Ta gjerne og søk opp #spectrial på Twitter – der finner man mange, mange gode kommentarer, og linker. Jeg har også tidligere skrevet om fildeling: Tungnemme individer med manglende virkelighetssans… […]

Legg igjen en kommentar

Dersom du skal komme med tilsvar på en kommentar, så går det an å trykke på "Svar på denne kommentaren"-linken under kommentaren du skal svare på - det gjør at ditt svar kommer direkte under kommentaren du svarer på, i en tråd, noe som gjør det enklere å følge med på diskusjonen.

CommentLuv badge

Arkiv


Kategorier


Link it up!


PS! I Blog You!


WP-plugins