Jan 5 2010

Foreldet nødsamband / AMK / Ambulansetjenesten i Oslo

Postet kl.: 04:50 - med følgende tema: debatt,nyhetsbilde

 

Det har vært relativt store mediaoppslag de siste dagene om hendelsen på Tøyen der en kvinne omkom – foreløpig uvisst av hvilken grunn.

Det har bl.a. kommet frem at politi og ambulansepersonell følte seg truet av pårørende, samt at det har vært relativt store problemer med kommunikasjonen mellom AMK og politiet i denne situasjonen.

Jeg har ikke førstehåndskjennskap til nødsamtalen som ble mottatt av AMK – jeg har heller ikke noen komplett oversikt over sambandet mellom AMK og politiet. Det jeg overhodet ikke klarer å forstå i denne sammenhengen, er dog at ambulansepersonellet trekker seg unna når noen opptrer litt truende – er de ikke trent til å håndtere pårørende og forsøke å gjøre jobben sin – nemlig å redde liv? At det ikke er mulig for ambulansepersonell og politiet å kommunisere direkte er jo også helt på viddene – vi lever nå i 2010, og vi sliter fremdeles med teknologi som er så utdatert at kriminelle sitter og ler når politiet skal gjøre noe som helst teknologisk relatert. Jada – jeg skjønner at dette ikke er politiets feil. De må leve med det politikerne har bestemt. Det samme må nok også AMK.

Men, la oss se på denne situasjonen, slik VG beskriver den i artikkelen jeg linket til litt lenger opp. Politiet stiller mannsterke opp – hele 6 biler + innsatslederen blir sendt til Tøyen. Det må ha vært ganske mange, livsfarlige pårørende. Og ambulansen gjemmer seg en gate unna, uten at politiet får beskjed, og når de rapporterer det, så går det enda noen minutter før ambulansen kommer frem til stedet. Dette er en håpløs situasjon.

Jeg aner ikke om damen som omkom døde av naturlige årsaker, eller om hun kunne vært reddet hadde ambulansen kommet seg frem til henne med det samme. Jeg aner ikke hvorfor de pårørende reagerte som de gjorde. Dersom det er sant det de har forklart om at de var sinte, redde og frustrerte fordi ambulansen ikke hadde kommet enda, så mener jeg de opptrådte helt naturlig. Kanskje ikke veldig smart, men helt naturlig.

Vi lever i Norge. Samlet sett er det helt ufarlig å leve i Norge. Vi har lite våpendesperadoer, lite vold generelt sett, og det skjer sjelden drap og opptøyer i gatene. Jeg har store problemer med å se hvordan ambulansepersonellet kan forsvare å ikke dra frem til bygningen der den damen befant seg, og gjøre sitt beste for å komme seg inn til henne.

Jeg klarer heller ikke helt å slutte å lure på om dette er et generelt problem med ambulansetjenesten i Oslo. Ikke at denne saken har store likhetstrekk med Ali Farah-saken i Slottsparken, men det er unektelig litt merkelig at skepsisen mot å faktisk gjøre sitt beste for å redde liv oppstår når det er snakk om utenlandske pasienter.

Moralen må uansett være at vi snarest må få et fungerende kommunikasjonssystem. Seriøst – det at man i 2010 ikke har enkel kommunikasjon mellom alle enheter (brann, ambulanse, politi), samt digitale løsninger som gir tilgang på informasjon om pasienter, lokasjoner, interne politidata etc. via enkle konsoller i hvert enkelt kjøretøy, gjør at jeg føler vi lever i 1970 mer enn i 2010. Det er ikke vanskelig å få til – det burde heller ikke stå på penger. Jeg mistenker mer at det er en kombinasjon av inkompetente politikere og mangel på forståelse for hva som kreves og trengs. Anbudsrundene på forskjellige større investeringer de siste årene av teknologisk art har vist seg i stor grad å være en eneste stor feil. Billettsystemer, kommunikasjonssystemer, offentlige websider – alt virker å være bestående av 50% tungrodd byråkrati, 25% budsjettstørrelser som skal brukes opp, og 25% manglende forståelse for hva som egentlig trengs.

Problemene som oppstod på Tøyen får meg til å bli virkelig bekymret over hva som kommer til å skje dersom det skjer en større krise, der i trenger kjapp og kontrollert innsats fra alle deler av redningstjenesten. Joda, det funker jo, sånn mesteparten av tiden. Men…

Tags: , , , , , , , ,

13 kommentarer Blogglisten Add to Technorati Favorites

 
 


13 kommentarer hittil

 1. Kana January 5th, 2010 09:40

  fint innlegg

 2. Jan Jansen January 5th, 2010 09:50

  En liten tilføyelse. Politiet sendte ikke 6 enheter dit. De sendte én. Men den enheten som var der ba om bistand. Når en politibil ber om bistand, kjører alle ledige biler i området mot stedet. Så få heller de det ikke er bohov for kjøre fra stedet igjen.

 3. PoPSiCLe January 5th, 2010 10:09

  Ikke i følge VG-artikkelen, selv om jeg ser poenget ditt. Men så vidt jeg kan se utav det som står i artikkelen, så sendte aldri politiet ut et “distress call” – de bare sa at assistanse kanskje kunne trengs. Dersom det som står i VG er korrekt, så ble enhetene også sendt i flere omganger – og jeg ser at jeg tok feil når jeg sa at innsatslederen kom i tillegg til de 6 – han var en av dem. Selv om jeg er med på at politi “i nød” får all oppmerksomhet fra sine kollegaer, så tror jeg ikke det var det som skjedde denne gangen – men igjen, uten sambandslogger, så er det vanskelig å si.

 4. ithil January 5th, 2010 18:18

  For å ikke glemme at det ikke finnes noen god løsning for hørselshemmede mennesker å få kontakt med nødsentralen om det oppstår en alvorlig ulykke. Det er galskap at det er mulig å bestille pizza via sms, men hvis du trenger førstehjelp, er du fullstendig overgitt til tilfeldigheter.

 5. PoPSiCLe January 6th, 2010 00:11

  Ah, ja, det stemmer jo. Det visste jeg faktisk, men glemte helt å ta det med i innlegget. Det er jo faktisk ganske mye mer prekært enn et “hva om”-scenario der man trenger god koordinering.

 6. simen January 6th, 2010 13:15

  Jeg er selv sykepleier og har arbeidet som medic i Kosovo i 2 kontigenter.Ambulansetjenesten i Norge er nødt til å komme opp på et høyere nivå. Kravet for å jobbe i Ambulansen er videregående utdanning. Resultatet av dette er da 18 gamle jenter som utfører arbeidet…. Jeg kjenner godt til reglene rundt egensikkerhet, og prosedyrene for å kontakte politi ved trusler, men jeg vil tro at en litt garva paramedic ikke hadde opplevd dette som drapstrusler. Og ja, jeg vet at det var kvinner som rykket ut i den første bilen til tøyen.Dette hadde skjedd uansett om innringerene var sorte, hvite, gule eller blå og har ingenting med rasisme å gjøre. Få litt trente folk inn i tjenesten, så ville nok saken løst seg annerledes.Istedenfor er det kvinnfolk som blir livredde når folk blir hysteriske og oppfatter dette som drapstrusler… Har ingenting imot kvinner i ambulansen, men de må også tåle de påkjenningene det er å utføre yrket, slik feks kvinnene i politiet som gjør en utmerket jobb. Jeg har selv opplevd kvinnelige sykepleiere som ringer politiet på sykehjem da en dement kvinne i 90 årene kom med drapstrusler…. heh…drapstrusler…?

  Når det kommer til saken på Tøyen mener jeg ambulansen står ansvarlige for dødsfallet til kvinnen. Det er en plikt å hjelpe, men også mange regler å bruke for å slippe å hjelpe. I dette tilfellet kunne de like godt vurdert det som for farlig å kjøre opp den glatte bakken til leiligheten der kvinnen døde…

 7. saturazzi January 7th, 2010 03:11

  Hadde vi ikke brukt alle pengene på å trygde enhver fremmedkulturell – både i og utenfor Norge – kunne vi kanskje hatt råd til et skikkelig nødsamband.

  Hvis denne enorme snylterslekta fra Tyrkia har det så fælt her – hvorfor drar de ikke tilbake til Tyrkia?

  Å, jo de får kanskje ikke like mye trygd, advokter, legebehandling og pressedekning der.

 8. PoPSiCLe January 7th, 2010 03:16

  Tja… har du noe grunnlag for å peke på dem som “snyltere”? Så vidt jeg har sett så er de i jobb flere av dem, og utdannet som bl.a. sykepleier (en, muligens flere).

  Det å trekke inn at disse folkene er trygdet er uansett ganske langt bak mål, ettersom det er fullstendig likegyldig for hvordan denne saken ble behandlet – eller at det i det minste burde vært det. Alle har lik rett på medisinsk hjelp i dette landet.

 9. Terje Halvorsen January 7th, 2010 12:56

  Herregud.
  Ta å sjekk prosenten over utlendinger kontra nordmenn som er i fengsel så ser alle problematikken.
  Stopp inntak av utlendinger til Norge.

  Har du hørt lydopptaket der utlendingen skriker som et dyr og oppfører seg rasistisk mot politiet og ikke motsatt.
  Har ikke sympati for folk som kommer til Norgeog tror de er hevet over loven.
  Nei send rasisten i fengsel så blir det fred igjen.
  Bare vent, om litt så kommer familien til å prøve et erstatningsstunt.

 10. koko January 7th, 2010 13:53

  AMK ER PÅ TRYNE…. DE FOLKA SKULLE HATT FYKEN MED EN GANG…

  ENTEN ER DU LIVREDDER ELLER SÅ ER DU IKKE…. DU ER IKKE DET NÅR DE TROR DE HAR SETT FAMILIEN KJØRE FORBI OG ER KRAKILSKE SOM DE SA SÅ DE VENTA RUNDT HJØRNET

 11. PoPSiCLe January 7th, 2010 15:02

  Når ble det å skrike, banne og komme med slengbemerkninger å regne som grove trusler, som krever 6 politibiler på stedet?

 12. saturazzi October 9th, 2010 23:30

  Man trenger ikke engang skrike og banne.
  En lavmælt bombetrussel pr telefon er nok til å få stengt en hel skole eller flyplass i flere timer.

 13. saturazzi October 9th, 2010 23:35

  Fint, legg ned AMK! Så dør det noen flere akuttsyke innvandrere, og vi slipper det årelange maset fra familiene dems om hvor rasistiske alle som prøver å hjelpe dem er. For hvem skal de klage på da?
  PS.: Jeg og mine nærmeste har kunnet livredning fra barneårene, og skal nok komme oss til sykehus på egenhånd, haha!

Legg igjen en kommentar

Dersom du skal komme med tilsvar på en kommentar, så går det an å trykke på "Svar på denne kommentaren"-linken under kommentaren du skal svare på - det gjør at ditt svar kommer direkte under kommentaren du svarer på, i en tråd, noe som gjør det enklere å følge med på diskusjonen.

CommentLuv badge

Arkiv


Kategorier


Link it up!


PS! I Blog You!


WP-plugins