Jul 24 2011

Terror på norsk jord

Postet kl.: 19:13 - med følgende tema: nyhetsbilde,observasjoner

 

Det er lenge siden jeg har skrevet noe som helst her på bloggen. Det har liksom ikke vært noe å skrive om, ingenting som har engasjert meg nok til at jeg faktisk har følt for å skrive om det.

På fredag hadde jeg en sløv dag – jeg tittet innom feeden min på Twitter og fikk et lite sjokk – beskjeden om eksplosjonen i regjeringskvartalet lyste mot meg. Jeg trodde først det var en naturlig forklaring – et eller annet uhell. Men skjønte jo fort at det var noe langt verre som hadde skjedd.

Like etter kom det fra sofaen “nå skyter de på Utøya” – og igjen, jeg trodde det var urelatert, evt. en spøk, eller for den del bare en fritidsaktivtet på sommerleiren til AUF. Det viste seg igjen at virkeligheten var langt, langt verre.

Det er ufattelig det som har skjedd – ikke fordi noen har gått amok med eksplosiver og automatvåpen, men fordi han har klart å ta ut nesten 100 ungdommer i en effektiv, målrettet massakre – det viser at Breivik ikke bare er splitter pine sprø (ref. grunnlaget for massakren), men samtidig en metodisk, kalkulerende, strategisk bevisst, intelligent galning. Det er langt, langt mer skremmende.

Jeg har stor forståelse for pårørendes og overlevendes sorgprossess og traumer. Samtidig håper, og tror jeg, at vi klarer å la være å gå i fellene som er altfor enkle å gå i – det å forsøke å “tie ham ihjel” (som dessverre mange har oppfordret til både på Twitter og Facebook allerede), eller å fordømme ham, kreve hans hode på et fat etc. Jeg skjønner reaksjonen, men det har mer med hevnønsker enn rettferdighet å gjøre. Jeg tror ikke Breivik vil få det spesielt godt i fengsel – for meg må han gjerne få sone i et høysikkerhetsfengsel, men gjerne med sosialisering med andre fanger. Jeg tror han kommer til å lide mest av det.

At mannen har FrP-bakgrunn, eller spiller WoW, eller har ytret seg på en haug forskjellige blogger og diskusjonsfora betyr lite i denne sammenheng. Det at han muligens kommer til å bruke en åpen rettssak til å fremme sitt syn på ting tror jeg heller ikke kommer til å få katastrofale følger, i alle fall ikke om jeg skal se på hvilke reaksjoner som har kommet frem i media, på Internet og andre steder de siste par dagene. “Hele det norske folk” fordømmer handlingene hans. Jeg satte det i klammetegn, ettersom det er noen som sympatiserer med ham, men de er i mindretall.

Som en kompis av meg sa på Facebook “Jeg håper alle skjønner hva jeg mener når jeg er lettet for at det var en nasjonalist som stod bak angrepet.” – det skal vi være svært, svært glad for. Greit nok at begrunnelsen for disse handlingene er innvandring, hat mot muslimer og andre som danner vårt nåværende multikulturelle samfunn – men det var ikke noen av disse “fremmede” som stod bak ugjerningen – det er ikke mulig å skylde på noen andre enn Breivik selv, og vi (med vi, så mener jeg “det norske folk” og “regjeringen”) har allerede forstått dette, og oppfordret til kjærlighet og samhold, ikke mer hat.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar Blogglisten Add to Technorati Favorites

 
 


1 kommentar hittil

  1. PTK July 25th, 2011 00:32

    Kan bare si meg helt enig!

Legg igjen en kommentar

Dersom du skal komme med tilsvar på en kommentar, så går det an å trykke på "Svar på denne kommentaren"-linken under kommentaren du skal svare på - det gjør at ditt svar kommer direkte under kommentaren du svarer på, i en tråd, noe som gjør det enklere å følge med på diskusjonen.

CommentLuv badge

Arkiv


Kategorier


Link it up!


PS! I Blog You!


WP-plugins